Cefrézés A sörfőzés első fázisa, melynek során a malátaörleményt lassú felmelegítés mellett vízzel keverik össze. A folyamat 65-75 °C hőmérsékleten történik, célja pedig, hogy az őrölt malátában levő hasznos anyagokat, fehérjéket és a még oldható keményítőt minél nagyobb mennyiségben kioldják, az aktív enzimek segítségével cukorrá alakítsák. Ekkor állítják be a készítendő sör alkoholtartalmát is. Az oldható részek kioldása után a sörcefrét megszűrik, ebből keletkezik a színsörlé.
Komlózás A megszűrt sörlevet a főzőházban felforralják és komlót adnak hozzá. Az édeskés sörlé a komló hatására elnyeri jellegzetes, kesernyés ízét. A főzés időtartama változó, általában másfél-két óra. Manapság egyre inkább bevett szokássá vált a nagy sörgyárakban, hogy egy alapsörhöz különböző arányban keverik a keserű- és aromaanyag-koncentrátumokat, így többféle sört nyernek. A komlózás után a sörlevet szűrőkön leszűrik, majd lehűtik az erjesztés hőfokára.
Erjesztés A sörlevet élesztő hozzáadásával erjesztőkádakban vagy erjesztőtankokban erjesztik. A sörléhez adott élesztő alkohollá és szén-dioxiddá bontja a sörlében található malátacukrot. Az erjesztés végére kész a sör. Ekkor azonban íze még nyers, zamatai még nem értek össze.
Ászkolás A sört az erjesztés befejeztével ászokpincébe vezetik, itt történik az ászkolás. Az ideális hőmérséklet erre a fázisra 0-1 °C. Ebben a szakaszban nyeri el a sör végső ízét, karakterét. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál tovább tart az érlelés, de annál harmonikusabbá is válik a sör!
Szépítő szűrés, pasztőrözés Az érlelés utáni sör még kissé zavaros. A szépítő szűréssel a sör elnyeri végső színét, tisztaságát. Amennyiben szükséges, ekkor történik a pasztőrözés is. A sört 70 °C-ra melegítik, hogy a benne maradt mikroorganizmusok elpusztuljanak.
Sörfejtés, palackozás A sört habmentesen kell a kitisztított hordókba, üvegekbe fejteni. A hordóból vagy üvegből a levegőt kiszívják, szén-dioxiddal töltik meg és úgy töltik tele sörrel. Ezután már csak a lezárás és címkézés marad hátra. |
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.