Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Reklám!

rl-szexpartner-160x290.gif

Hirdetések!

I love SÖR

Napi jelleggel posztokat, képeket, videókat és egyéb hivatkozásokat megosztani az oldalt látogató SÖRkedvelőkkel, valamint rendezvényeket szervezni, melyen a fent említett embereket a zene és a SÖR erejével minden évben személyes kontaktusfelvételre és kapcsolatápolásra sarkallani. Bemutatni a SÖRt, mint terméket, élvezeti cikket és életérzést.

Facebook

Szavazás

Az oldal QR kódja

qrcode

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

55% (2) ajánló (29) akciós (6) al (1) alkohol (18) állás (1) állati (58) álom (6) ambulancia (1) amerikai (1) android (4) animáció (2) anime (1) antarktisz (1) anyós (1) aör (1) arc (4) áruház (2) árukapcsolás (1) árvíz (1) asztal (2) autó (16) baba (8) bajnokság (1) baleset (6) baseball (1) becks (1) beer (18) beerbong (35) beerman (1) beerpong (58) beerseewalk (1) béke (2) beküldött (1) belga (4) bicikli (3) bier (1) bizarr (2) biztonság (1) biztonságiöv (1) bolt (2) bor (2) boss (1) brewdog (2) bud (4) budweiser (33) buli (98) bundy (1) burger (1) celeb (115) chuck (1) cigány (2) cigi (1) cik (1) cikk (23) címke (3) csaj (627) csak (1) csalán (1) csap (9) csapda (1) csinálod (4) csirke (1) csoda (1) csoki (2) csöves (1) csúnya (6) cucc (149) dab (1) dal (1) delirium (2) design (88) diagram (4) díj (1) dob (1) domino (1) duff (3) egyetem (1) ékszer (2) elefánt (1) élet (2) első (1) érdekes (9) érdekesség (68) erős (2) eskövő (1) esküvő (13) étel (3) extra (1) extrém (1) fa (8) facebook (2) fail (36) feladat (1) feleség (2) felhívás (1) férfi (3) festés (1) fesztivál (68) fiatal (1) film (22) fiú (36) foci (1) fogó (1) fogyasztás (1) forralt (1) forró (1) fotó (2) főzdefeszt (1) (1) fura (2) furán (3) fürdő (1) futár (1) gif (8) gomb (2) guinness (21) gyász (1) gyerek (21) gyerekeknek (1) gyűjtemény (6) gyüjtemény (1) gyűrű (2) haj (2) hal (1) halál (2) halloween (1) hamis (1) has (6) ház (1) hazai (1) heineken (67) hétfő (2) hétvége (1) himnusz (1) hír (5) (1) hooters (1) hős (1) hülye (2) húsvét (8) hűtés (1) hűtő (19) ibeer (2) idézet (1) idő (1) igazság (1) ikon (1) induló (1) infúzió (1) iphone (1) isten (1) ivás (32) japán (2) jármű (6) jason (1) játék (11) jelmez (23) jéték (1) (2) jól (1) jordan (1) jós (1) kaja (1) kalap (1) kalendárium (2) karácsony (34) kávé (1) kedvenc (2) kell (9) kényelem (1) képregény (23) kézműves (2) kína (15) king (1) kiszerelés (24) klasszik (1) kocsma (2) koli (1) koncert (1) könyv (3) körmök (1) közlekedés (1) kreatív (1) küldtétek (35) különleges (2) kupak (1) kutya (2) lájk (1) lakás (1) lány (2) legdrágább (1) legerősebb (1) lexikon (1) (1) love (8) magdi (1) magyar (2) mama (1) mamma (1) másnap (2) másnaposság (4) mcdonalds (3) medence (1) meleg (1) mell (245) menete (1) meztelen (29) mia (1) mikulás (11) milf (1) miller (1) mobil (1) mókus (1) monde (1) motor (1) munka (1) művés (1) művészet (3) nagy (1) német (1) népszámlálás (1) név (1) no (1) (3) norris (1) nyár (74) nyelv (1) nyitás (4) nyitó (11) nyitófül (1) octoberfest (1) online (4) óra (1) ötlet (1) paradicsom (1) paraszt (2) park (1) party (17) pary (1) pavilon (1) pazarlás (3) pc (4) photoshop (1) pihenés (1) pillanat (1) pingpong (56) pisi (2) pite (1) pizza (1) poán (1) pöcs (1) poén (348) pohár (4) politika (3) póló (7) póz (7) pózolj (1) punci (16) pusztítás (1) rajz (6) rajzfilm (22) razfilm (1) recept (2) reggel (2) reklám (86) rekord (4) rendőr (5) részeg (24) retro (3) robot (3) rolling (1) röntgen (1) rossz (9) rosszul (5) ruha (36) sakk (1) sapka (2) save (1) segg (38) selection (1) serleg (1) sipmsons (1) sisak (2) skót (2) sok (29) sök (1) soproni (2) sör (2064) söradagoló (1) sörcsap (3) sörcsata (1) sörfesztivál (1) sörman (1) sörnyitás (1) sörök (1) sörözés (1) sörtartó (2) spock (1) sport (3) star (6) statisztika (1) stílus (1) sün (1) superman (1) svájc (1) szálka (1) szappan (1) szatyor (2) szemét (1) szex (2) szilveszter (1) színek (1) szivatás (2) szótár (1) szöveg (1) szövetség (1) szülinap (3) tábla (1) támogató (1) tánc (2) tárca (1) tartó (63) tató (2) tea (1) tejes (1) tél (2) telefon (4) tesco (1) tetkó (1) tetoválás (5) ti (35) tök (1) tökéletes (1) törés (1) torta (21) történet (1) troll (2) trükk (1) trükkök (1) tycoon (1) ufo (1) ügyes (1) újév (1) újrahasznosítás (5) újság (4) ünnep (20) üzenet (1) vallás (2) város (3) vásárlás (2) venenum (2) vers (3) verseny (4) vicc (80) videó (17) világ (1) virág (2) víz (1) vuvuzela (1) wars (6) wiki (1) windows (1) wtf (66) zene (8) Címkefelhő

2012.07.06. 01:49 I_LOVE_SÖR

Ismerd meg a SÖRödet!

Sörtípusok

A sör árpa– és/vagy búzamalátából készült, vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett alkoholos ital. A sör hazánkban is az egyik legelterjedtebb szeszesital. Népszerűségét frissítő hatásának, magas élvezeti és tápértékének köszönheti. Alkoholtartalma viszonylag alacsony. A sörgyártás két alapvető műveletre tagolódik: malátakészítésre és a sörlé előállítására. Malátakészítésnél az árpaszemeket áztatják, majd csíráztatják. A kicsírázott árpát, a zöldmalátát aszalják, ezzel megfelelő szín– és ízanyagok alakulnak ki, és a maláta eltarthatóvá válik. Ezután csírátlanítják, tisztítják, majd hűvös helyen tárolják. Maga a sörfőzés a maláta őrlésével, majd vízben főzésével (cefrézésével) kezdődik. Az így kapott anyagot leszűrik, majd komló hozzáadásával felforralják. Ennek célja a sörlé besűrítése a kívánt töménységre. Ezután szűrik, hűtik, majd sörélesztő hozzáadása után erjesztik. Főerjedéskor, amely alacsony, 4–5 fokos hőmérsékleten 4–16 nap alatt megy végbe, a cukortartalom nagy része etil–alkoholra és szén–dioxidra bomlik. Az utóerjedés – más néven ászokolás – még alacsonyabb hőmérsékleten (0–1,5 fok) történik, és 1–5 hónapig tart. Ennek során a sör teljesen letisztul, telítődik szén–dioxiddal, és kialakul jellegzetes színe, illata. A sör minőségét elsősorban az erjedés előtti extrakttartalma (szárazanyag–tartalma fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok…) határozza meg. A sörös palackon ezt KJ értékben jelölik. A hazai sörök 140–160 KJ értékűek, ami gyengének mondható. A jó minőségű német sörök tápértéke 180 KJ–nál kezdődik. A sör minőségét az alkoholtartalma is befolyásolja Mennyisége főleg az eredeti extrakttartalomtól és a kierjedés fokától függ. Az alkoholtartalom általában 2–8 százalék között változik.

A sörök fő típusai

A söröket színük és extrakttartalmuk (szárazanyag) szerint szokás csoportosítani. Színük szerint világos (pilseni, dortmundi vagy világos müncheni), félbarna (bécsi) és barna (müncheni vagy bajor) sörökről beszélhetünk. Napjainkban az egyik legkedveltebb a pilseni típusú sör.

A pilseni típusú sörre jellemző, hogy a sörfőző víz lágy és sószegény. A sör íze kissé malátás, kellemes aromájú, de erősen komló ízű, színe világossárga, aranysárga. Sok szén–dioxidot tartalmaz, jellemzője a tartós, szép hab.
A félbarna típusú bécsi sör jellegét a kemény bécsi víz adja. Sötét színű malátából készül, íze kellemes malátaíz, kevésbé kesernyés, színe aranysárga. A müncheni sör a barna sörök legismertebbike. Sötét színű malátából készítik, jellegzetesen malátaízű, édes vagy csak kissé keserű.

Az eredeti extratkttartalom alapján kommersz, illetve minőségi söröket különböztetünk meg. A kommersz sörök vonadékanyag–tartalma 160 KJ alatt van (Kőbányai világos, Soproni ászok…), a minőségi söröké ezt meghaladja. Fontos még a sör eltarthatósága. Ez alapján pasztőrözött vagy pasztőrözés nélküli söröket ismerünk. A pasztőrözés nélküli sörök 8 napig tarthatók el - ezt már csak házi sörfőzdékben, vagy a sörgyárak által üzemeltetett , nagy forgalmú státuszhelyeken forgalmazzák-, a pasztőrözöttek akár 1,5-2 évig (pl.: Bitburger) is megőrzik minőségüket. A Liquid Gold Kft által forgalmazott prémium kategóriájú sörök minőségüket általában 1 évig őrzik meg. - Bővebben lásd az oldalunkon található adattáblázatot.

A sörök közti különbségek sokkal inkább a tradíción alapulnak, mint a különböző fajtákban rejlő bármely tulajdonságon. A legfőbb hagyományos különbségek az Ale és Lager sörtípusnál alkalmazott változó erjesztési időtartamokból és hőmérsékletekből adódnak. Eltérő a fajtájuk, a komlóadagolás foka, valamint a felhasznált maláta típusa, ezek a különbségek azonban igen önkényesek, és rengeteg a kivétel.

Ale-típusok

Az ale-típusokat felső erjesztésű élesztőkkel, közel szobahőmérsékleten, 10-21°C fokon erjesztik. Az ale-kategória a legszélesebb körű sörfajtákat foglalja magában, például a keserű (bitter) söröket, a világos (pale) söröket, a barna (porter) söröket, az erős barna söröket (stout), az árpaborokat, a trappista sört, a lambic, valamint az alt sört. A Brit szigetek híresek ale-söreikről, és ez a fajta népszerű a házi sörfőzők és a kis sörfőzdék körében is.
Az ale sörök általában rövid, meleg erjesztéseken mennek keresztül, és nem sokkal elkészültük után való fogyasztásra szánják őket. A viszonylag meleg erjesztés eredményeként az alkohol és a CO2 mellett az élesztő metabolizmusának sok mellékterméke marad a sörben. Ezek rendszerint "gyümölcsös" vagy "olajos" ízekként jelennek meg, amelyek mértéke és íze a felhasznált élesztő fajtájával, valamint az erjesztés hőmérsékletével és időtartamával változik. Ennek megfelelően az ale sörök akkor mutatják teljes ízüket, ha meleg hőmérsékleten, 10-15°C fok körül szolgálják fel őket.

Lagerek

A lager típusok alsó erjesztésű élesztőkkel, sokkal alacsonyabb hőmérsékleteken, 2-10°C fokon, hosszú ideig érlelik. Ezt hívják "lager" eljárásnak. A lager sörök baksöröket, doppel baksöröket, müncheni és bécsi fajtát, márciusi/októberi fesztiválsöröket és a híres pilzenit foglalják magukban. A pilzeni sör a mai Cseh Köztársaság területén található Pilzen városából származik, és ez volt az egyik első tükrös tisztaságú, szűrt sör.
A lager sör élesztőjével kapcsolatos trükk az, hogy ez alacsonyabb hőmérsékleteken tud megmaradni, metabolizálni és reprodukálódni. A lager élesztő az összetevőket asszimilálni tudja, amire az ale élesztő nem képes, ezenkívül kevesebb melléktermék keletkezik, és a keletkező melléktermék kiesik a lager eljárás során. Az eredmény egy igen tiszta, gyöngyöző sör. A lager söröket legjobb az ale söröknél valamivel hűvösebb hőmérsékleten, 5-10°C fokon felszolgálni.

Lambic

A lambic sörök az ale sör kategóriájába tartoznak, amelyeket Belgium különböző részein főznek úgy, hogy a forró, wort nevű, erjesztetlen sört a kinti levegő hatásának teszik ki, s így spontán erjednek meg. Gyakran édesítik őket gyümölcsaromákkal, és ezeket a söröket általában világszerte nagyra becsülik.

Bak

A bak egy lager sörfajta, amely Németországból származik. Hagyományosan ősszel főzték, a termesztési idény végén, amikor az árpa és a komló a legérettebbek voltak. Egész télen "lager" eljárásnak vetették alá, és tavasszal élvezték, az új sörfőzési idény elején. A bak sörök lehetnek világosak (helle) vagy barnák (dunkle), és vannak dupla (doppel) baksörök, amelyek extra erősek.
A bak sörök általában erős sörök sok malátával, ami nagyon testes, alkoholos italt eredményez. Egy régi monda szerint a bak söröket a hordó alján lévő seprőkből készítik, amikor azokat tavasszal kitisztítják. Ez valószínűleg logikusnak tűnt a bak sörök nagyobb testessége és ereje miatt. Sörfőzési szempontból azonban ez teljességgel lehetetlen két okból: 1.) Az erjesztés után megmaradó "seprők" erjeszthetetlenek, hiszen pontosan emiatt maradnak meg. Ezeket nem lehet újra erjeszteni sör készítése céljából. 2.) A "seprők" újra felhasználására tett bármilyen kísérlet valószínűleg komoly bakteriális szennyeződést eredményezne, és egy olyan terméket, amely nem hasonlítana az általunk ismert sörre.

Porter

A Leslie Dunkling által írt "The Guinness Drinking Companion" (1992) Guinness Publishing; ISBN 0-85112-988-9 című könyvből idézve: "A 18. század elején a londoni sörházakban és tavernákban szokás volt egy pint "Three threads"-et kérni, ami egy-egy harmad pintnyi ale-t, beer-t és twopenny-t (a legerősebb sör, amelyből egy quartnyi mennyiség két pennybe került) jelentett. Egy Harwood nevű sörfőzőnek az az ötlete támadt, hogy olyan sört főz, amely mindhárom ízeit egyesíti. Ezt hívta "Entire"-nek. Mindez úgy 1720 körül történt.

Harwood Entire-je nagy mennyiségű komlót tartalmazott, erős volt és sötét. Inkább lágy, mint kemény vízzel főzték. Néhány éven belül az Entire-t "Porter"-nek is kezdték nevezni (ami a "kapuőr /porter/ sörének" rövidítése), mivel a londoni utcai piacok kapuőrei különösen kedvelték. Az extra erős portert "Stout Porter"-ként (erős porterként), végül egyszerűen "Stout"-ként ismerték.

Ice

Az "ice" (jég) sörök készítése általában azt jelenti, hogy a késztermék hőmérsékletét addig csökkentik, amíg a benne lévő víz fagyni nem kezd, majd kiszűrik a képződő jégkristályokat. Mivel a víz az alkohol előtt fagy meg, az eredmény magasabb alkoholtartalom. A jég az élesztősejtek és a fehérjerészecskék körül képződik, így ezeket is eltávolítják; ezáltal kevesebb összetevő marad a sörben, ami ízesebb karaktert biztosít.

Ez a folyamat nem új a sörfőzésben. Németországban fejlesztették ki "eisbock" (jég bak) készítésére. Ezek a sörök állítólag véletlenül készültek a bak sörök hagyományos tavaszi ünnepe idején. Szeszélyes évszak lévén, az egyik évben a tavasz valószínűleg egy hirtelen hideghullámot hozott, ami a tavaszi bak sörök részleges fagyásához vezetett. Az emberek ennek ellenére megitták, és tetszett nekik az ízváltozás.

Mai változatában ez a folyamat a gyümölcslésűrítmény iparág egyik "sarja". A narancstermesztők fejlesztették ki a tárolási és szállítási költségek csökkentésére azáltal, hogy a gyümölcslevet fagyasztással és a víz egy részének eltávolításával koncentrálták.

A legfőbb különbség ezen "ice" sörök és az igazi eisbakok között az ízben és a karakterben keresendő. Az ilyen módszerrel főzött bármelyik sör csak annyira lehet jó, mint az a főzet, amiből kiindulunk. Más szavakkal, ha egy könnyű, enyhe ízű, hozzávalókban bővelkedő sörből indulunk ki, és eltávolítjuk a víz egy részét, akkor egy könnyű, enyhe ízű, hozzávalókban bővelkedő sört kapunk, magasabb alkoholtartalommal. Ennek megfelelően, ha egy erős, malátás, hagyományosan főzött bak sört veszünk, és abból eltávolítjuk a víz egy részét, akkor eisbakot kapunk.

Szólj hozzá!

Címkék: cikk sör érdekesség


A bejegyzés trackback címe:

https://ilovesor.blog.hu/api/trackback/id/tr134632251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása